SPORTTAPE
Bij allerlei sporten (vooral bij team sporten) wordt er door sportverzorgers witte sporttape gebruikt om blessures te voorkomen of bijvoorbeeld om de enkels vast te zetten tijdens een wedstrijd.
Het doel daarvan is een “beperking” van de gewrichten te bewerkstelligen.
Dat is ook het grootste verschil met de elastische medical (kinesio) tape.
Omdat het niet rekt dient sporttape ook meteen na de wedstrijd of training verwijdert te worden om circulatieproblemen te vermijden.
MEDICAL (kinesio) TAPING
Spieren hebben niet alleen invloed op de bewegingen van het lichaam; maar ook op de bloedsomloop, het lymfestelsel en de lichaamstemperatuur. Als dit niet goed functioneert, ontstaan er klachten.

De tape bestaat uit een antiallergische, ventilerende en huidvriendelijke stof en is vrij van latex. De tape heeft een elasticiteit die overeenkomt met de menselijke huid (130-140%).
De elasticiteit van de tape ten opzichte van de elasticiteit van de huid zorgt ervoor dat Medical tape een liftend effect uitoefent op de opperhuid. Visueel gezien kan men golfjes waarnemen op de tape applicatie; deze worden convoluties genoemd. Hierdoor ontstaat een onmiddellijke drukvermindering, waardoor de bloedcirculatie en de lymfeafvoer weer worden hersteld. De druk op de pijnreceptoren neemt af en de pijn vermindert direct. Door gebruik te maken van verschillende tapetechnieken, kunnen diverse effecten bereikt worden.
Een belangrijk effect is het stimuleren van het zelf genezend vermogen van het lichaam.

Effecten van Medical tape:

* Pijndemping
* Tonusregulatie
* Ondersteunen
* Toename Range of Motion (ROM)
* Verbeteren van bloed- en lymfe circulatie
* Neuro-reflectoire beïnvloeding

Medical tape kan worden toegepast bij veel verschillende soorten klachten.
Denk bijvoorbeeld aan:
* Hooikoorts
* COPD
* Menstruatiepijn
* Tenniselleboog
* Zweepslag
* Lage rugklachten
* Houdingscorrectie
* Zwelling reductie

Afhankelijk van de gebruikte techniek en de huid kan de tape tussen de vier en zeven dagen (soms zelfs nog langer) blijven zitten. In die tijd kun je er alles mee doen: sporten, douchen en zelfs zwemmen! De tape is ademend en voert vocht af, dus hij veroorzaakt ook geen weke huid onder de tape.
Uiteraard verkort intensief gebruik de duur van de tape.
Zorg dat je na het douchen of zwemmen de tape goed droog dept en niet teveel wrijft!